Voormalig wielerprof Maarten Tjallingii heeft als ambassadeur van de BinckBank Tour de eerste leiderstrui van de enige meerdaagse wielerwedstrijd op wereldniveau in de Benelux overhandigd aan burgemeester Hans Gilissen. Venray is maandag 7 augustus de finishplaats van de eerste etappe van de BinckBank Tour en dus zal in Venray ook de eerste leiderstrui worden uitgereikt.

 

“Dat maakt van Venray een bijzondere finishplaats”, beaamt Maarten Tjallingii. “Er zijn genoeg sprinters die hun zinnen zullen zetten op de etappewinst in Venray. Geloof maar dat het een hectische finale gaat worden. Want een etappe winnen in de BinckBank Tour telt. Het is een UCI WorldTour wedstrijd. Dat betekent dat de beste ploegen ter wereld met de beste rijders aan de start staan.”

Tom Dumoulin gaf eerder aan dat hij zal deelnemen aan de BinckBank Tour. Stichting Wielerpromotie Venray hoopt ook dat Mike Teunissen (neemt deel aan de Tour) en Wout Poels (start wellicht in de Vuelta) van de partij zijn. Maarten Tjallingii was samen met vertegenwoordigers van organisator Golazo en de nieuwe hoofdsponsor BinckBank naar Venray afgereisd om kennis te maken met de finishplaats van de eerste etappe. De leiderstrui was een cadeautje voor burgemeester Gilissen, die het shirt met plezier in ontvangst nam. “We gaan er in Venray zo’n mooi evenement van maken, dat jullie hier nooit meer weg willen”, houdt hij de organisator en hoofdsponsor voor. “Door de combinatie van kermis en wielerevenement gaat het een hele drukke, gezellige maandagmiddag in Venray worden.”

De eerste BinckBank Tour houdt vast aan de succesvolle formule van de Eneco Tour.  De meerdaagse WorldTour-wedstrijd door België en Nederland telt opnieuw zeven ritten. De race opent met etappes in het vlakke Vlaamse en Nederlandse land en finisht in de heuvels. “De BinckBank Tour is een combinatie van allerlei klassiekers”, vertelt Tjallingii, die de ronde vele malen reed. “Er zitten ingrediënten van de Amstel Gold Race in, van Luik-Bastenaken-Luik en van de Ronde van Vlaanderen. En wat bijzonder is: een klassieke renner kan met de BinckBank Tour een WorldTour ronde winnen.”

De voorbije jaren werd de ronde gewonnen door onder anderen Tom Boonen, Mark Cavendish, André Greipel, Peter Sagan en Niki Terpstra. Tjallingii voorspelt dat de eerste etappe een sprintersbal gaat worden. “Het is de eerste etappe, dus er zijn veel kanshebbers om de rit én de eerste leiderstrui te winnen. De topsprinters zijn inmiddels hersteld van de Tour de France en willen zich in Venray laten zien. Dus het kan een fantastische sprint in Venray gaan worden.”

Foto: Lotte Kamphuis.