Limburg krijgt een eigen Duurzaamheid Award. De prijs zal tijdens een symposium over duurzaamheid worden uitgereikt op de dag dat Venray etappefinishplaats van de BinckBank Tour is, in augustus dit jaar. De exacte datum wordt binnenkort bekendgemaakt. De Duurzaamheid Award is een initiatief van de gemeente Venray en Stichting Wielerpromotie Venray en sluit aan bij de ambitie van Venray om dit jaar de meest duurzame wielerfinishplaats ter wereld te zijn. Op maandagavond 8 april zullen deze ambitie en de award nader worden toegelicht.

Venray is voor het derde jaar op rij etappefinishplaats van de BinckBank Tour. Stichting Wielerpromotie Venray maakte vorig jaar bekend dat ze in 2019 de meest duurzame wielerfinishplaats ter wereld wil zijn. “Duurzaamheid wordt ook in de sport steeds belangrijker en is één van de speerpunten in het coalitieakkoord van de gemeente Venray”, legt Maurice Ambaum, voorzitter van Stichting Wielerpromotie Venray, uit. “Rondom dat thema kunnen we elkaar versterken. Een etappefinishplaats in de BinckBank Tour kost bovendien veel geld en als stichting willen wij daarvoor graag iets blijvends achterlaten, namelijk nieuwe initiatieven en ideeën rondom duurzaamheid. Onze ambitie kan zo een aanjager zijn voor de duurzaamheidplannen van de gemeente Venray.”

Onderdeel van de ambitie is een symposium over duurzaamheid en de Duurzaamheid Award Limburg. Die zal in drie categorieën worden uitgereikt: materialen, leefstijl/gezondheid en energie. Ambaum: “Met het symposium en de award willen we laten zien hoeveel er al gebeurt op het gebied van duurzaamheid in onze provincie en hoe innovatief we daarin zijn. Daar mogen we best meer trots op zijn en dat ook uitstralen. En hopelijk wordt de award ook een inspiratiebron voor anderen.” Tijdens een bijeenkomst op maandagavond 8 april in Zaal Zeven van hotel Asteria in Venray zullen de plannen rondom de award en de meest duurzame wielerfinishplaats worden gepresenteerd.

Eric Geurts, gedeputeerde provincie Limburg voor Energie en Duurzaamheid: “Innovatief Limburgs denk- en doewerk zorgt ervoor dat we in onze provincie bijna klaar zijn voor de toekomst. Een toekomst waarin duurzaamheid geen thema meer is, maar een vanzelfsprekendheid. En dat we in Limburg helemaal gek zijn van wielrennen, is een understatement. Ik vind het daarom mooi om te zien dat sport en duurzaamheid met deze nieuwe award hand in hand gaan. Ik ben erg benieuwd naar de winnaars!”

Carla Brugman, wethouder Duurzaamheid, Openbare Ruimte en Mobiliteit bij de gemeente Venray: “Klimaatverandering is dé uitdaging van onze tijd. Wij hebben de kans de juiste keuzes te maken en onze wereld goed door te geven aan volgende generaties. De gemeente Venray heeft grote ambities: we werken er elke dag keihard aan om het verschil te maken en bij te dragen aan een schonere, groenere en duurzamere wereld. Net als heel veel van onze inwoners en ondernemers. Daar zijn we trots op en dat mogen we best wat meer uitdragen. Deze Duurzaamheid Award kan daar een belangrijke rol in spelen!”